Logo Economo

Info asigurare PAD

Respectă legea și asigură-te rapid, online, cu doar câteva click-uri.

 


Acest serviciu nu este momentan disponibil.

 

Prima pagina

Asigurarea obligatorie a locuinței online

 

De mai bine de 10 ani, în România, orice proprietar de locuință este obligat să o asigure printr-o poliță PAD – Poliță de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Lucrurile au evoluat și acum această asigurare se poate încheia și online

 

Trebuie să îți asiguri locuința

 

România este una dintre țările care are implementat un sistem de asigurare obligatorie a locuințelor. De ce? Din cauza expunerii mari la riscuri catastrofale, care ar putea afecta mare parte a țării. 

Asigurarea obligatorie se face printr-o poliță PAD, emisă de PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, o companie privată, care are ca acționari principalele companii de asigurare din România și care gestionează exclusiv programul de asigurare obligatorie a locuințelor din România. 

Singurele locuințe neasigurabile în România sunt cele încadrate în clasa I de risc seismic. În rest, orice construcție cu destinație de locuință – indiferent de dimensiune sau vechime – trebuie protejată printr-o asigurare de locuință obligatorie. 

Este important să faci din când în când o verificare a valabilității asigurării tale PAD.

Cel mai simplu este să îți asiguri locuința online, prin calculatorul Economo. Este rapid și eficient și te asiguri că respecți legea.

 

Cum te protejează o poliță PAD – principalele riscuri asigurate

 

O asigurare de casă obligatorie, cu un astfel de preț, acoperă o serie limitată de riscuri. Conform legii, este vorba despre: 

  • Inundații (produse din cauze naturale);

  • Cutremur; 

  • Alunecare de teren.

 

Prețul asigurării obligatorii de locuință

 

O poliță PAD costă 10 sau 20 de euro. Prețul este reglementat prin lege. Prețul asigurării diferă în funcție de tipul de casă asigurată. 

 

 

Tip A

 

- având o sumă asigurată de 20.000 euro și o primă de asigurare de 20 euro/an, o locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn, sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

 

 

Tip B

 

- având o sumă asigurată de 10.000 euro și o primă de asigurare de 10 euro/an, o locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).

 

 

Ce se întâmplă dacă nu închei o asigurare obligatorie pentru casa mea?

 

Conform legii 260/2008, orice proprietar de locuință este obligat să o asigure printr-o poliță PAD. Dacă nu o face, în cazul producerii unuia din cele 3 riscuri catastrofale asigurabile prin PAD (cutremur, alunecare de teren, inundație) proprietarul nu primește nici despăgubire și nici vreo formă de sprijin din partea autorităților. De asemenea, nerespectarea obligativității de a-ți asigura locuința constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

 

Unde închei o poliță PAD?

 

Exista mai multe forme prin care îți poți asigura locuința:

  1. Poți merge direct la una dintre companiile care încheie polițe PAD: ABC Asigurări, Allianz-Țiriac, Asirom, AsitoKapital, BRD Asigurări Generale, Ergo, Euroins, Eurolife FFH, EximAsig, Garanta Asigurări, Generali, Allianz-Țiriac Unit Asigurări, Grawe, Groupama, NN, Omniasig sau Uniqa;

  2. Poți apela la serviciile unui broker de asigurare;

  3. Cel mai simplu este să îți iei o poliță de asigurare online direct de pe Economo.

 

Ce nu acoperă polița PAD

 

O asigurare obligatorie a locuinței nu te despăgubește și pentru bunurile din locuință în caz de daună.

De asemenea, anexele și dependințele gospodăriei (magazie, bucătărie de vară, garaj etc.) nu sunt nici ele acoperite în cazul producerii unuia dintre cele 3 riscuri catastrofale. 

 

Asigurarea obligatorie nu este suficientă

 

Dacă tot ai ajuns la punctul în care discuți despre asigurarea locuinței tale, fă mai mult decât să te asiguri că respecți legea. 

 

 

De ce ai nevoie și de o asigurare facultativă?

 

O asigurare obligatorie te protejează împotriva unui număr limitat de riscuri. Pentru toate celelalte ai nevoie de o asigurare facultativă de locuință pe care o poți încheia tot online. Mult mai des se întâmplă ca locuința ta să fie afectată de incendii, explozii, inundații de la vecini, furt. 

Toate acestea sunt incluse în acoperirea unei polițe facultative, nu în cea obligatorie. 

În plus, în cazul unei daune totale, sigur locuința ta valorează mai mult decât 20.000 euro – suma maxima pe care o poți primi în baza unei polițe PAD. Pentru diferența de sumă, doar o asigurare facultativă te poate despăgubi.

Folosește calculatorul Economo pentru cea mai bună ofertă de asigurare facultativă a locuinței, care să îți completeze asigurarea PAD.

Întrebări frecvente:

Conform legii, în România nu poți încheia o asigurare facultativă fără a încheia, în prealabil o asigurare obligatorie PAD.

Dacă vrei să te știi protejat financiar cu adevărat, o asigurare obligatorie de locuință nu este suficientă. 

O poliță PAD te ajută doar să respecți legea și să primești o minimă despăgubire (cel mult 20.000 euro) în cazul producerii unuia sau a mai multe din cele 3 mari riscuri catastrofale pe care le asigură.

Casa ta valorează cu siguranță mai mult

Faptul că acum există posibilitatea de a-ți asigura locuința online te scutește de timp pierdut și te ajută să fii mereu la zi cu asigurările. Le poți încheia oricând, de acasă, fără a fi dependent de programul de lucru al unui asigurator sau broker de asigurare. 

Poți verifica valabilitatea poliței PAD pentru locuința ta, accesând linkul de aici

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo