Logo Economo

Acte necesare pentru schimbarea permisului

Ţie când îţi expiră permisul de conducere?

De multe ori, expirarea permisului tău auto te poate lua prin surprindere şi atunci schimbarea acestui act ţi se poate părea mai complicată decât este, de fapt. Ca să îţi venim în ajutor, în acest articol îţi dăm toate informaţiile de care ai nevoie ca să îţi schimbi permisul de conducere.

 

Înscrie-te acum

Acte necesare schimbare permis – Află de ce documente ai nevoie ca să îţi schimbi permisul de conducere

Ţie când îţi expiră permisul de conducere? De multe ori, expirarea permisului tău auto te poate lua prin surprindere şi atunci schimbarea acestui act ţi se poate părea mai complicată decât este, de fapt. Ca să îţi venim în ajutor, în acest articol îţi dăm toate informaţiile de care ai nevoie ca să îţi schimbi permisul de conducere.

cele 5 acte necesare pentru permis

Pe scurt, pentru un nou permis, vei avea nevoie de următoarele acte:

1) Cererea de eliberare a unui nou permis (se obține și se completează în format electronic la ghișeu, în momentul în care te vei prezenta acolo); 

2) Actul tău de identitate, în original;

3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei, care se poate achita la CEC sau în rețeaua de Staţii de Plată SelfPay;

4) Permisul tău de conducere, în original;

5) Fişa medicală – adică documentul din care rezultă că eşti apt să conduci. Acesta trebuie emis de o unitate medicală autorizată.

În continuare, hai să vedem care este procedura detaliată de eliberare a unui nou permis de conducere şi cum obţii toate actele necesare enumerate mai sus, ca să te prezinţi liniştit la ghişeu.

Unde se schimbă permisul de conducere?

Pentru a obţine un permis nou (sau un duplicat), trebuie să te prezinţi personal la ghișeul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculari Vehicule de pe raza căruia ai domiciliul. 

Dacă nu știi exact unde trebuie să te duci, găseşti adresa exactă a serviciului comunitar din judeţul tău pe site-ul DRPCIV - pe prima pagină a site-ului, în coloana din dreapta, la meniul numit “Program de lucru Serviciul public comunitar”. Acolo poţi selecta județul de domiciliu şi vei afla atât adresa serviciului comunitar din județul tău, precum și programul de lucru al acestuia.

Când se schimbă permisul de conducere?

Permisul auto se schimbă o dată la fiecare 5 sau 10 ani (în funcţie de tipul acestuia) – de altfel, valabilitatea şi data expirării sunt două informaţii pe care le regăseşti scrise direct pe documentul tău.  

Aşadar, în România, permisul de conducere este valabil:

•    5 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv; 
•    10 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE.

Lista de acte necesare schimbare permis nu este valabilă în cazurile în care ţi-ai schimbat numele, permisul de conducere s-a deteriorat, ai pierdut permisul de conducere sau acesta ţi-a fost furat. În aceste cazuri ţi se va elibera un duplicat al permisului de conducere, nu un permis nou. Actele necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere existent sunt cele menţionate mai sus, cu excepţia fişei medicale (de fişa medicală ai nevoie doar dacă se emite un nou permis).

Cu cât timp înainte de expirare trebuie să strângi setul de acte necesare schimbare permis?

Ideal ar fi să nu te prezinţi chiar în ultima clipă la ghişeu, dar nici mult prea devreme. Poţi face solicitarea eliberării unui nou permis auto cu până la două luni înainte de data de expirare a celui actual. 

Planifică-ţi schimbarea permisului și strânge lista de acte necesare schimbare permis din timp, ca să nu îţi dea peste cap eventualele călătorii sau programul zilnic. 

Care sunt actele necesare schimbării permisului de conducere? Dar cele necesare pentru eliberarea unui duplicat?

Ca să recapitulăm, în momentul în care permisul tău de conducere urmează să expire, trebuie să te prezinţi personal la ghișeul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculari Vehicule de care aparţii pentru schimbarea permisului. 

Lista de acte necesare schimbare permis de conducere include:

1) Cererea de eliberare a unui nou permis (se obține și se completează în format electronic la ghișeu); 

2) Actul tău de identitate, în original;

3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei;

4) Permisul tău de conducere, în original;

5) Fişa medicală – adică documentul din care rezultă că eşti apt să conduci, emis de o unitate medicală autorizată.

E bine să ştii: s-ar putea să ai nevoie şi de fotografii color în format 35×38,5mm, în anumite condiţii. Aşadar, dacă alegi să depui cererea la alt serviciu public comunitar decât cel de care aparții cu domiciliul sau dacă trimiţi actele de schimbare a permisului printr-un mandatar, va fi nevoie să incluzi printre acte necesare schimbare permis și fotografii color în formatul 35×38,5mm.

În cazul cetățenilor străini care doresc să îşi schimbe permisul de conducere, alături de actul de identitate, va mai fi nevoie de prezentarea următoarelor documente la ghișeu:

•    carte de rezidenţă în original
•    permis de şedere
•    certificat de înregistrare însoţit de paşaport
•    paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie

Informaţiile de mai sus vizează situaţia în care permisul tău expiră şi trebuie să îl schimbi. Pe de altă parte, dacă:
- ţi-ai schimbat numele, 
- permisul tău este deteriorat, 
- permisul ţi-a fost furat, 
- ai pierdut permisul de conducere...

...trebuie să te prezinţi personal la ghișeul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculari Vehicule de care aparţii pentru solicitarea unui duplicat al permisului de conducere. Dacă lista de acte necesare schimbare permis este clară acum, actele necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere sunt:
 
1) Cererea de eliberare a unui duplicat permis (se obține și se completează în format electronic la ghișeu, în momentul în care te vei prezenta acolo) la care se adaugă declaraţia de furt/ pierdere, după caz; 

2) Actul tău de identitate, în original;

3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei;

4) Permisul tău de conducere, în original – dacă motivul solicitării duplicatului este deteriorarea actului sau schimbarea numelui tău.

Sursa: DRPCIV 

Ce conţine cererea de eliberare a unui nou permis de conducere?

După cum am menţionat deja, cererea pentru un nou permis de conducere se va obţine şi se va completa electronic direct la ghişeu, în momentul în care te prezinţi acolo. 

Aceasta va include datele tale personale (nume, adresă, CNP şi alte date din buletin/ carte de identitate) şi motivul solicitării unui nou permis (sau al unui duplicat, după caz).

Un model al acesteia poate fi văzut pe site-ul DRPCIV

Unde achiţi taxa pentru eliberarea unui nou permis de conducere?

Pentru a primi un nou permis de conducere, trebuie să achiţi suma de 89 lei. Aceasta se încasează în contul BCR, CEC BANK și rețeaua de Staţii de Plată SelfPay. 

Terminalele de plată sunt amplasate în unitățile BCR, CEC Bank și în rețeaua de Staţii de Plată SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități (poţi vedea o listă completă a acestor locaţii aici.

Plata se poate face direct la un ghişeu CEC Bank, dar şi prin virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, mandat poștal, dar nu numai.

Atenţie! Nu poţi achita această taxă numerar, la ghişeul eliberării de permise. 

Mai multe detalii găseşti pe site-ul DRPCIV  şi pe apps.ro.

De unde obţii fişa medicală care trebuie să însoțească setul de acte necesare schimbare permis?

Dosarul actelor pentru reînnoirea permisului de conducere nu este complet fără adeverinţa medicaă. Aşadar, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, dacă cel pe care îl ai a expirat, este nevoie să ai şi o fişă medicală care atestă că eşti apt din punct de vedere medical să conduci autovehicule din categoria pentru care soliciţi eliberarea permisului de conducere. 

Documentul trebuie emis de o unitate medicală autorizată.

Găseşti lista unitaților medicale autorizate de la care poţi obţine fişa medicală pentru schimbarea permisului de conducere pe site-ul Ministerului Sănătății.

În general, costul examinărilor medicale necesare pentru eliberarea fişei se situează, în medie, între 130-150 lei și 200 – 250 lei. Prețul variază în funcție de clinica medicală pe care o alegi. 

Din punctul de vedere al timpului necesar pentru realizarea fişei medicale de reînnoire a permisului auto, aceasta poate fi eliberată în 1 – 2 ore, în funcţie de clinică. Nu uita să telefonezi dinainte la unitatea medicală aleasă şi să verifici dacă realizarea fişei se face pe bază de programare. 

Îţi reamintim că fişa medicală este necesară în cazul în care soliciţi un permis de conducere nou, pentru că cel actual urmează să expire/ a expirat. Dacă ai nevoie de un duplicat al permisului de conducere (pentru că ţi-ai schimbat numele, ai pierdut permisul de conducere, permisul de conducere ţi-a fost furat sau este deteriorat), atunci nu ai nevoie de fişă medicală.

Cum te programezi online ca să îţi schimbi permisul de conducere? 

Pentru eliberarea unui nou permis de conducere, este bine să te programezi online. În acest fel, eviţi statul la coadă şi procesul se desfăşoară mult mai rapid. După ce te asiguri că ai tot setul de acte necesare schimbare permis, poţi face programarea online simplu şi rapid pe site-ul DRPCIV.ro

Dai click pe link-ul de mai sus, apoi parcurgi paşii următori:

1) selectezi judeţul în care ai domiciliul
2) selectezi serviciul „Preschimbare permis românesc”
3) completezi următoarele date personale: Nume, Prenume, E-mail, CNP
4) Selectezi o dată şi un interval orar

Nu întârzia! Respectă ora de programare şi nu întârzia, deoarece aceasta se respectă foarte strict. Dacă întârzii, vei pierde programarea. 

Cât de repede se eliberează noul permis de conducere?

Din fericire, în mod normal acest proces are loc destul de rapid. După depunerea tuturor actelor necesare la ghişeu, permisul de conducere este eliberat, de obicei, în decurs de câteva ore. 

Pentru ridicarea permisului este nevoie să te prezinţi la ghișeu, cu actul de identitate în original, după trecerea perioadei de timp care ţi-a fost comunicată în momentul depunerii actelor.

Poţi verifica online stadiul emiterii permisului de conducere în urma depunerii documentelor pentru preschimbarea acestuia, pe site-ul DRPCIV.

Ce sancţiune primeşti dacă circuli cu permisul expirat?

Conducerea unui autovehicul dacă ai permisul auto expirat constituie contravenţie rutieră şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, care presupune 6-8 puncte de amendă, adică o amendă situată între 870 lei – 1.160 lei.

Nu doar permisul expiră: nu uita de asigurarea maşinii!

Permisul de conducere este unul din documentele esenţiale pentru orice şofer, dar nu este singurul. Asigurarea RCA a maşinii tale are nevoie de atenţia ta cel puţin o dată pe an, mai ales că să circuli fără RCA valabil îţi poate aduce sancţiuni drastice.
 
Din fericire, poţi încheia uşor un RCA online, din câteva click-uri, cu ajutorul calculatorului online Sherlook.
 

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-51678, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/5065/1997, CUI: 9557790, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK-096.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo