Logo Economo

Viteza internetului

Totul despre viteza internetului tău – asigură-te că primești viteza la internet pentru care plătești

 

 

Viteza internetului - explicații și moduri de a o testa

 

Știi că ai un contract pentru o anumită viteză la internet, dar ești sigur că aceasta este viteza de care și beneficiezi? Este foarte ușor să testezi viteza internetului tău și, dacă nu ești mulțumit de rezultat, te poți adresa oricând furnizorului tău.

 

 

Care este viteza la internet de care ai nevoie?

 

Răspunsul la această întrebare ține de obișnuințele de consum are fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, de multe ori ne dăm seama că plătim abonamente de internet care ne oferă o viteză mult peste ceea ce ne este nouă necesar. 

Spre exemplu, pentru a accesa Netflix, aveți nevoie de o conexiune cu o viteză de cel puțin 5 Mbps, iar pentru YouTube, de una care are cel puțin 7 Mbps.

Sigur că folosim internetul simultan pentru mai multe servicii și sigur că putem fi mai mulți utilizatori într-o locuință dar, una peste alta, un abonament de 500 sau 1000 de Mbps este cu siguranță mai mult decât am putea avea nevoie cu activitățile noastre de zi cu zi.

 

Cum se verifică viteza internetului?

 

Viteza internetului se verifică simplu, prin teste pe care le găsești printr-o simplă căutare pe Google, care descarcă și încarcă mostre de pachete de date cunoscute sub numele de „ping-uri”, măsurând viteza cu care se transferă datele.

Sunt câteva măsuri pe care le poți lua înainte de a rula un test de viteză a internetului:

  • Nu descărca ceva în fundal sau pe orice alte dispozitive conectate la aceeași rețea;

  • Rămâi cât mai aproape de router;

  • Asigură-te că toate firele și cablurile sunt conectate corect;

  • Asigură-te că nu blochează nimic calea dintre router și dispozitivul pe care rulați testul, cum ar fi o carcasă sau un alt dispozitiv;

  • Opriți orice dispozitiv care vă poate afecta conexiunea Wi-Fi (electronice, electrocasnice etc);

  • Dacă testezi o rețea mobilă, asigură-te că rămâi staționar pe tot parcursul testului.

 

Factori care pot afecta acuratețea testului de viteză

 

Este recomandat să rulezi un test de verificare a vitezei la internet de mai multe ori, pentru că rezultatele pot fi diferite în funcție de diverși factori:

Descărcări: dacă în timpul testului descarci ceva, este posibil ca viteza măsurată a internetului să fie mai mică

Utilizatori: dacă sunteți mai mulți care folosiți conexiunea la internet în timpul testului, rezultatul va fi influențat

Routerul: dacă laptopul/PCul este la distanță mare de router sau sunt pereți groși între ele, conexiunea va fi mai lentă

Momentul efectuării testului: în momentele de vârf, în care mai multe persoane folosesc internetul, este probabil ca vitezele să scadă. S-a observat cu precădere acest fenomen în perioadele de lock-down, când toată lumea lucra de acasă.

 

Ce faci dacă testul de viteză indică rezultate care te nemulțumesc 

 

Dacă rezultatul testului tău de viteză la internet nu corespunde vitezei pentru care știi că plătești, contactează furnizorul. 
Este posibil să fie o defecțiune, routerul tău poate fi depășit sau orice altă problemă. Oricare ar fi, este bine să știi pentru a o soluționa și a te bucura de viteza de care ai nevoie. 

Întrebări frecvente:

Este în avantajul tău să verifici viteza internetului pe care îl primești. Furnizorul nu o va face pentru tine. Este interesul tău să te asiguri periodic că primești serviciul pentru care plătești. În plus, testul se face extrem de rapid și ușor. Nu trebuie decât să îți amintești să îl rulezi din când în când.

Este firesc să ai rezultate ușor diferite de la un test la altul pentru că folosesc tehnologii și software-uri diferite. De-asta se recomandă să folosești mai multe teste și să faci o medie a rezultatelor pentru un rezultat cât mai aproape de realitate.

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo