Logo Economo

Ofertă internet fix

Internet prin fibră optică – Alege abonamentul prin fibră optică cel mai potrivit nevoilor tale de consum

 

Vezi ofertele

Cel mai bun abonament de internet prin fibră optică

 

România este una dintre țările în care internetul prin fibră optică are o acoperire bună. Acesta este și unul dintre motivele pentru care suntem în topul țărilor care beneficiază de servicii accesibile de internet de mare viteză. În principiu, orice consumator casnic poate opta pentru un abonament la internet prin fibră.

 

Internet prin fibră optică

 

Internet prin fibra optică - funcționează cu ajutorul unor cabluri ca niște tuburi de sticlă foarte subțiri prin care se transmite un puls de lumină. Spre deosebire de cablurile din cupru, cele cu fibră optică oferă o lărgime de bandă mai mare și pot transmite date pe distanțe mai mari.

Cablurile cu fibră optică susțin în acest moment o mare parte din sistemele de internet, de televiziune prin cablu și de telefonie din țara noastră.

Există două tipuri principale de fibră optică:

FTTC (fibră până la cabinet): este cel mai comun dintre cele două tipuri de fibră optică. Folosește cabluri de fibră până la cabinetul de distribuție al operatorului și de acolo cabluri de cupru sunt folosite pentru a-l conecta la dispozitivele din casa ta. Acest tip de conexiune oferă viteze de descărcare foarte mari.

FTTP (fibră până la locație): FTTP este cunoscut și sub numele de FTTH sau fibră până la domiciliu și cablul de fibră merge direct la casa ta. Ca urmare a eliminării complete a cuprului, poate oferi viteze și mai mari, dar este și mai scump.

 

Cum funcționează internetul prin fibră optică?

 

Rolul fibrei optice este acela de a efectua transmisii de lumină între două puncte. Cablurile de fibră optică sunt mai mari decât cele electrice, iar capacitatea lor de a transmite informații este, la rândul său, mai mare. Mijlocul cablurilor este înconjurat de un strat de sticlă ce reflectă lumina spre interior pentru a evita pierderea semnalului.

 

Furnizori de internet prin fibră optică

 

Poți găsi la ANCOM - Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii lista completă cu furnizori de internet prin fibră optică. Cei mai cunoscuți sunt însă:

  • Dial Telecom;
  • Euroweb Romania;
  • Evolva Telecom;
  • GTS Telecom;
  • INES;
  • Lamit Company;
  • New Com Telecomunicații;
  • NextGen;
  • Orange Romania Communications;
  • PC NET;
  • RCS & RDS;
  • Telekom Romania;
  • Vodafone România.

 

Cum poți avea internet prin fibră optică

 

Dacă nu ai un serviciu de internet prin fibră optică, fie că ești persoană fizică sau juridică, trebuie înainte de toate să te interesezi de furnizorii care au acoperire în zona ta. Apoi analizezi și ofertele de viteză și de preț și alegi ce consideri că ți se potrivește. 

Cel mai simplu este să accesezi comparatorul de oferte de la Economo și să alegi furnizorul și oferta care ți se potrivesc. 

Întrebări frecvente:

Chiar dacă ai prin abonament internet de mare viteză, este posibil ca aceasta să fie afectată de elemente precum:

  • Numărul mare de utilizatori și/sau device-uri care folosesc internetul în același timp

  • Dispozitive de tipul routerelor și cabluri mai vechi sau aflate într-o stare proastă de funcționare

  • Chiar vremea poate fi o problemă. Condițiile meteorologice pot influența viteza internetului tău. 

De regulă, furnizorii de internet îți spun care sunt echipamentele de care ai nevoie pentru a beneficia de internet prin fibră optică de mare viteza. De asemenea, tot ei sunt cei care îți și pun la dispoziție aceste echipamente.

Orice tip de conexiune prin fibră ar trebui să fie suficientă pentru a transmite în flux HD sau 4k. Nu uita însă că există și alți factori care pot afecta puterea conexiunii.

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo