Logo Economo

Momentul schimbării anvelopelor: ce înseamnă M+S și 3PMSF la anvelope?

Dacă ai produs un accident pe un drum acoperit de zăpadă, gheață sau polei și s-a demonstrat că nu aveai anvelope de iarnă montate pe autovehicul, polița ta RCA va plăti despăgubirile pe care i le datorezi păgubitului.

Este acel moment al anului în care:

  • Iarna ne ia pe nepregătite...din nou
  • Cozile la service-urile care schimbă anvelope sunt interminabile
  • Dacă mai ai și ”norocul” să fii nevoit să cumperi anvelope noi, îți urăm succes în alegere!

Unii scapă de această corvoadă folosind anvelope all-season, dar și aici discuțiile sunt interminabile. Pentru unii șoferi sunt o soluție salvatoare, pentru alții un compromis pe care nu acceptă să îl facă.

Când trebuie să schimbăm anvelopele de vară cu cele de iarnă?

Oficial, nu există o dată calendaristică. Nu te amendează nimeni dacă de Crăciun tu încă circuli cu anvelopele de vară, dacă pe jos este uscat și temperatura este ridicată, însă poți fi amendat dacă pe 20 noiembrie provoci un accident pentru că ai ajuns într-o zonă în care a nins și nu aveai anvelope potrivite sezonului rece. Tehnic vorbind, pentru anvelope iarna începe la 7 grade Celsius, înregistrate pentru 3 zile consecutive, pentru că de la acea temperatura cele de vară încep să se comporte altfel și devine periculos să le folosești.

Ce înseamnă M+S la anvelopele de iarnă?

M+S este un marcaj care înseamnă Mud & Snow (Noroi & Zăpadă). Acest lucru înseamnă că acel model de anvelope a fost testat în condiții de drum cu noroi și/sau zăpadă. Nu înseamnă neapărat că sunt anvelope de iarnă. Marcajul M+S există și pe anvelopele all-season și chiar pe unele modele de anvelope de vară, făcute însă pentru țări din zone în care temperatura nu scade sub 7 grade nici în sezonul rece.

Ce trebuie să știți însă este că marcajul M+S trebuie să existe pe orice anvelope care pot fi folosite iarna, indiferent dacă sunt anvelope de iarnă dedicate sau all-season.

Ce înseamnă marcajul 3PMSF pe anvelopele de iarnă?

Ca să nu fiți amendați și ca să vă asigurați că aveți anvelope potrivite de iarnă, verificați dacă, în afară de marcajul M+S, anvelopele au și o pictograma cu un fulg de zăpadă și cu un munte cu 3 creste.  Această pictogramă poartă numele de 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake). Este un marcaj certificat de către un organism agreat și garantează siguranța și controlul mașinii pe zăpadă. Această pictogramă nu este suficientă fără marcajul M+S pe lateralul anvelopei.

Ce se întâmplă dacă te prinde iarna cu anvelope de vară?

După cum spuneam, nu există o dată oficială de la care ești obligat să ai anvelope de iarnă. An de an revine în presă o informație falsă, conform căreia ai fi obligat să ai anvelope de iarnă de la 1 noiembrie. Este o confuzie dată de faptul că Ordonanța 5/2011 (”Legea cauciucurilor de iarnă”) a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2011.

Se sancționează însă conducerea autovehiculului pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei dacă acestea nu sunt echipate cu anvelope de iarnă. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate și cu dispozitive antiderapante.

Amenda prevăzută pentru cazurile în care ești prins de poliție fără anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei se află în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de reținerea certificatului de înmatriculare.

Ce se întâmplă dacă produci un accident și nu aveai anvelope de iarnă?

Dacă ai produs un accident pe un drum acoperit de zăpadă, gheață sau polei și s-a demonstrat că nu aveai anvelope de iarnă montate pe autovehicul, polița ta RCA va plăti despăgubirile pe care i le datorezi păgubitului. Faptul că nu aveai anvelope de iarnă, deși condițiile o impuneau, nu reprezintă excludere de la obligațiile pe care asiguratorul RCA și se asumă.

Esențial este să te asiguri ca ai asigurare RCA valabilă. O poți încheia rapid cu asistentul tău digital de la Sherlook.ro.

Pentru polița CASCO însă este altă situație. Sunt companii de asigurare care pot refuza să îți acorde despăgubiri pentru daunele produse mașinii dacă ai provocat un accident rutier pe un drum public ce impunea echiparea cu anvelope de iarnă și tu nu le aveai montate.

Acum, pentru că am vorbit atât de mult despre ce se întâmplă dacă NU ai anvelopele de iarnă montate la timp, poate că este momentul să te îndrepți spre primul service și să le schimbi. Ai grijă doar să alegi un model omologat și să conduci cu grijă. Nicio anvelopă, oricât de bun ar fi, nu te ajută mai mult decât condusul preventiv.

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo