Logo Economo

5 soluții pentru a obține un preț mai mic la RCA

Optează pentru încheierea asigurării RCA printr-un comparator online cum este cel pe care ți-l oferă Sherlook

Vezi ofertele

5 soluții pentru a obține un preț mai mic la RCA

Prețul asigurării RCA este veșnic un subiect de discuție. România este pe locul 1 la nivel european în materie de accidente rutiere grave, ia acest lucru nu are cum să nu se reflecte și în situația prețurilor la asigurări. Fără asigurare RCA este interzis să circuli pe drumuri publice, așa că nu ne rămâne decât să avem grijă fiecare să alegem cea mai bună ofertă pentru o poliță RCA care ni se potrivește.

În primul rând, optează pentru încheierea asigurării RCA printr-un comparator online cum este cel pe care ți-l oferă Sherlook. Așa te asiguri că economisești timp și bani, introducând datele necesare o singură dată, dar fiindu-ți prezentate toate ofertele importante din care să o alegi pe cea care ți se pare potrivită.

În afara acestui aspect, pentru a obține un preț mai mic la RCA, poți să mai ții cont de câteva aspecte importante.

obține un preț mai mic la RCA

  1. Ai grijă la accidente – cu cât ai un istoric mai bun, cu atât ai un preț mai mic la RCA

Ai auzit de ”bonus-malus”? Este sistemul prin care șoferii prudenți, care se țin departe de accidente rutiere, au șansa de a plăti mai puțin pentru asigurarea RCA. De asemenea, însă, șoferii care produc accidente sunt penalizați și de la următoarea poliță vor avea de achitat un tarif mai mare.

Spre exemplu, dacă este primul an în care închei o poliță RCA, ești încadrat în clasa B0 – asta înseamnă un punct de plecare în istoricul tău de șofer. Pentru fiecare an petrecut în asigurare în care nu ai niciun accident, avansezi cu câte o clasă de bonus: B1, B2...și tot așa până la B8. Atunci atingi punctul în care primești reducerea maxim posibilă pentru faptul că nu ai produs accidente.

Dacă au un accident, anul următor ești retrogradat 2 clase – spre exemplu de la B8 la B6 și nu te mai califici pentru reducerea maximă.

Grijă mare, așadar la accidentele în care ești implicat și de care ești vinovat. Fiecare dintre ele îți poate aduce majorări de tarife la polița RCA următoare.

  1. Alege să te asiguri pe un an întreg, cu plata integrală

Poți încheia asigurarea RCA și numai pe jumătate de an, sau chiar pe o lună. Poate suna tentant și îți creează senzația că plătești mai puțin, însă în realitate un preț mai mic la RCA primești dacă te asiguri pe un an întreg și optezi pentru plata integrală.

Dacă alegi să te asiguri pe perioade mai mici de un an, este foarte posibil să descoperi la final că, pe un an întreg, ai ajuns să plătești mai mult.

Așadar, dacă nu ai motive foarte bine întemeiate pentru care să te asiguri pentru perioade mai mici de un an, nu o face. Adevărata economie o faci dacă alegi să închei o asigurare RCA pe un an prin Sherlook – asistentul tău virtual.

  1. Așteaptă să treci de 35 de ani

Ai mai puțin de 35 de ani? Atunci nu face comparație între cel mai mic preț RCA primit de tine și cel primit de tatăl tău sau prietenii mai mari.

Șoferii de până în 35 de ani sunt considerați o categorie cu risc ridicat de către companiile de asigurări. Statistic vorbind, ei sunt cei care produc cele mai multe accidente – și din lipsă de experiență și din dorința de a face, uneori, acte necugetate la volan pentru a impresiona.

Chiar dacă nu ești unul dintre ei, pentru a avea un preț mai mic la RCA trebuie să aștepți...să mai crești puțin. Se presupune că, după 35 de ani, ești mai ”copt”, mai temperat, ai poate o familie și chiar un copil sau mai mulți de care ai grijă când conduci. Toate acestea te califică pentru mai puține accidente și un tarif RCA mai mic.

  1. Alege asigurarea fără decontare directă, dar asumă-ți riscurile implicate

Știi deja că poți încheia o asigurare RCA cu decontare directă. Dacă nu știi, poți citi aici. Pe scurt, dacă ai optat pentru încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto cu decontare directă, înseamnă că, în cazul implicării într-un accident de care nu ești vinovat, poți să îți soluționezi dauna prin propriul tău asigurator RCA, fără să apelezi la asiguratorul vinovatului.

Avantajele sunt clare, dar trebuie să înțelegi că, dacă optezi pentru clauza de decontare directă, tariful tău RCA va fi mai mare. Așadar, dacă vrei un preț mai mic la RCA, poate te gândești mai bine înainte să bifezi că vrei și decontare directă, asumându-ți însă riscul că, în cazul unui accident, îți rezolvi dauna pe baza poliței de asigurare a vinovatului – indiferent de asiguratorul pe care l-a ales. O altă variantă ar fi să te asiguri și cu o poliță CASCO. În cazul acesta, componenta de decontare directă nu mai este la fel de importantă pentru că, în cazul unei daune, poți să o soluționezi prin asiguratorul ales pentru asigurarea CASCO, urmând ca acesta să îți recupereze banii de la asiguratorul RCA al vinovatului.

  1. Dacă ești un asigurat cu risc ridicat, solicită oferta BAAR

Șoferii care primesc de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte RCA ale căror prime de asigurare sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt considerați asigurați cu risc ridicat.

Ei pot să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA.

Este bine să știți criteriile exacte care trebuie îndeplinite pentru a vă încadra în acest scenariu:

  • Trebuie să aveți 3 oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate, de la 3 asiguratori diferiți;
  • ofertele trebuie să fie pentru perioade de asigurare de 12 luni;
  • toate primele de asigurare din ofertele primite (fără tariful pentru decontare directă și fără prima pentru clauze și acoperiri suplimentare) trebuie să fie mai mari, la data formulării ofertelor decât: tariful de referință pentru vehicul X factorul N X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea.

Acum că știi ce mai poți face pentru un preț mai mic la RCA, intră pe Sherlook și compară ofertele care ți se potrivesc.

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo