Logo Economo

Cât de mult contează prețul asigurării auto în costul total al unei mașini?

Este o perioadă în care cu toții încercăm să facem economii în toate formele în care putem. Tocmai din acest motiv, dacă te gândești să îți iei o mașină, este esențial să înțelegi cât mai bine costurile totale implicate. Asigurările sunt și ele o parte importantă din acest cost total.

Știm cu toții că prețurile mașinilor au crescut mult în ultima perioadă. Poate nu este cel mai bun moment pentru o astfel de achiziție. Cu toate acestea, când ai nevoie de o primă mașină în viața ta sau când cea veche trebuie neapărat schimbată, nu prea ai de ales. Ceva poți face însă. Poți alege rațional, cu grijă, în urma unor calcule clare. Nu este un cazul de alegeri emoționale acum. Ai auzit de TCO (Total Cost of Ownership)? Dacă nu, acum chiar ai nevoie de această noțiune. Costul total de proprietate trebuie calculat pentru a-ți da seama de ce mașină ai cu adevărat nevoie.

Adesea, când alegi o mașină, te gândești la costul ei de achiziție (fie că este noua – achitată integral sau printr-un sistem de finanțare – sau la mâna a doua). Rareori pui pe hârtie toate celelalte costuri care vor veni asupra ta, tăvălug, când începi să folosești mașina – revizii, întreținere, carburant, cost de revânzare....asigurări!

Costul cu asigurările

Vorbim puțin despre fiecare, cât să îți faci o idee despre ceea ce vrem să spunem, dar începem cu ceea ce știm noi mai bine și unde te putem ajuta: Asigurările!

Știi deja că la sherlook.ro găsești un asistent virtual care te ajută să compari și să alegi cea mai bună asigurare RCA pentru tine. Trebuie să mai știi însă că prețul asigurării pe care o poți primi în ofertă depinde de tipul de mașină pe care o alegi:

  • Vrei motor mai mare? Plătești mai mult
  • Vrei o mașină sport? Plătești mai mult
  • Vrei o decapotabilă? Plătești mai mult
  • Vrei o mașină de clasă medie cu un motor de putere medie sau mic? Putem să te ajutăm cu unele dintre cele mai mici prețuri din piață.

Același lucru este valabil și pentru asigurarea CASCO, unde prețurile sunt deja la alt nivel.

Logica din spate este simplă – o mașină puternică, sportivă, eventual decapotabilă sau specială prin alte caracteristici prezintă risc mai mare de accident și/sau de furt, vandalism etc.

Un articol despre cum poți plăti mai puțin pentru asigurarea RCA în 2023 găsești aici!

La ce alte costuri trebuie să te mai gândești când cumperi o mașina

Costurile anuale cu o mașină nu sunt neglijabile și adesea sunt o surpriză pentru proprietarul acesteia. Ele se împart în câteva categorii simple și ar trebui luate în considerație înainte de achiziția noului autovehicul.

Costurile tehnice

Revizii

Verifică ce costuri are brandul auto ales pentru reviziile periodice. Diferă mult de la unul la celălalt.

Întreținere

Dincolo de reviziile periodice, anticipează că mașina va avea nevoie în timp și de alte reparații și operațiuni de întreținere. Până și spălatul mașinii are un cost diferențiat în funcție de tipul și dimensiunea alese.

Anvelope

Anvelopele reprezintă un cost semnificativ, mai ales dacă alegi să ai două seturi – de vară și de iarnă – care implică și schimbarea de 2 ori pe an. Dă o căutare pe Google și vezi ce prețuri sunt vehiculate pentru anvelopele potrivite tipului de mașină pe care ți-l dorești.

Combustibil

Iată un cost de care sigur te interesezi. Una dintre primele întrebări pe care le adresează cineva interesat de o mașină nouă este ”Cât consumă?” și este foarte bine că este așa. La modul în care a evoluat prețul combustibilului, acesta trebuie luat în calcul la orice evaluare de achiziție a unei mașini.

Taxe și impozite

Impozit anual

Dacă alegi un SUV cu motor mare, să nu te întrebi de ce plătești impozit mai mare decât vecinul de apartament.

ITP

Acesta este unul dintre costurile fixe de care nu ai cum să scapi, orice ai face.

Vignetă

Dacă îți place să te plimbi mult cu mașina – prin țară și chiar peste granițe – este bine să iei în calcul și acest cost. Dacă ai o mașină mare, care intră în categoria de autoutilitare, vei avea mai mult de plătit, chiar dacă tu cel mai mult o folosești zi de zi la serviciu.

Alte taxe de drum

În călătoriile tale, vei mai avea costuri care pot varia în funcție de mașina aleasă: taxe de pod, tace de autostrăzi sau alte tipuri de drumuri, taxe de parcare.

Este greu să faci o sumă clară a tuturor acestor costuri de la început, însă este esențial să fii conștient de ele în momentul în care alegi o mașină.

Sunt șanse să ajungi la situații în care descoperi că o mașină cu un cost de achiziție mai mic decât alta are în realitate un TCO mai mare, iar atunci decizia ta se poate schimba.

Tu ce costuri ai anual cu mașina ta?

Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo