Logo Economo

Unde găsești cel mai ieftin RCA?

Creșterile de prețuri din ultima perioadă te determină să cauți cel mai ieftin RCA? Este bine să înțelegi ce influențează tariful asigurării RCA și ce poți face să te asiguri că plătești cel mai mic preț posibil.

Pe fondul evenimentelor din ultima perioadă din piața de asigurări auto obligatorii (faliment CITY Insurance urmat de faliment EUROINS), prețul RCA a devenit subiect de discuție peste tot. Căutările sunt simple și de înțeles: unde mai găsesc cel mai ieftin RCA? Cu inflația care ne dă emoții și creșterile de prețuri care parcă nu se mai potolesc, o asigurare ieftină este ceea ce își dorește toată lumea.

Am explicat în mai multe articole de ce o asigurare RCA online este mai ieftină și cum te ajută un comparator de prețuri cum este Sherlook.ro.

Ce trebuie să știi despre prețul asigurării RCA

După falimentul CITY Insurance, prețurile polițelor RCA au explodat. Pentru a nu se repeta povestea și după falimentul EUROINS, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis plafonarea tarifelor RCA la nivelul celor practicate în februarie 2023. Cu toate acestea, o serie de majorări există, iar pentru a le înțelege, trebuie să înțelegem și care sunt principalele variabile care influențează prețul RCA:

  • Vârsta șoferului
  • Capacitatea cilindrică a mașinii
  • Localitatea în care este înmatriculată mașina

Simulări recente realizate în presă, arată că cel mai ieftin RCA din piață nu mai scade sub 900 de lei. De asemenea, se pare că ai cel mai mic preț la RCA dacă ai între 31 și 40 de ani și conduci o mașină cu motor între 1.2 și 1.4 cmc.

La polul opus se află șoferii cu vârsta de sub 30 de ani și cu mașini mai puternice de 2.5 cmc. Aceștia pot plăti chiar mai mult de 2.500 lei pe an pentru asigurarea RCA.

Mai știi cât plăteai acum 2 ani pentru asigurare RCA? Poți face calculele pe baza datelor de mai jos

În anul 2022, prima medie a asigurării RCA a înregistrat o creştere de aproximativ 34% pentru persoane fizice și de 45% pentru asiguraţi persoane juridice, comparativ cu prima medie înregistrată în anul 2021.

Comparativ cu semestrul întâi al anului 2021 (înainte de falimentul City Insurance) prima medie RCA a înregistrat în luna februarie 2023 o creştere de 98% pentru asiguraţi persoane fizice și de 104% pentru asiguraţi persoane juridice.

Așadar, dacă ai impresia ca asigurarea RCA a crescut, chiar și cu toate măsurile luate de autorități, de plafonare a prețurilor și supraveghere a pieței, nu este doar o impresie. Prețul RCA poate fi o problemă în bugetul unui șofer.

Nu îți poți schimba vârsta, experiența și este greu de crezut că îți vei schimba mașina acum pentru o asigurare mai ieftină. Poți schimba însă două lucruri importante:

  1. Poți să ai mai multă grijă la modul în care conduci. Istoricul tău în materie de accidente auto este principalul factor care îți influențează prețul asigurării.
  2. Poți încheia asigurarea RCA online prin Sherlook.ro. Așa poți compara ofertele și poți alege asigurarea RCA care ți se potrivește.
Logo Economo
E-mail de contact
info@economo.ro
Telefon asistență
031 005 50 05
Economo.ro - este denumirea comercială a site-ului de intermediere în asigurări, utilități de gaz, energie, comunicații și TV marcă a Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL (AGGI) cu sediul în București, sector 1, Calea Floreasca nr.169A, corp A. Înregistrată la Registrul Comerțului J40/19691/2021 și având cod unic de înregistrare 45207767.

AGGI este înregistrată în Registrul Intermediarilor secundari cu codul RAJ-530881, în calitate de asistent în brokeraj al S.C. SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A având număr de înregistrare la Registrul Comerțului nr. J40/6184/2005, CUI: 17437817, fiind înregistrată în Registrul Brokerilor de Asigurare (registrul Intermediarilor principali) cu codul RBK 293/2005.
SSL encryption logo
Logo Economo

©2024 Economo